Rakentaa lihaksia käyttämällä paljain jaloin kenkiä?
Se on laaja ajatus siitä, että jalka- ja jalkojen lihaksen tilavuus kasvaa paljain jaloin juoksemisen tai paljain jaloin kengän harjoittelun kautta. On kuitenkin myös monia terveysasiantuntijoita, jotka väittävät, että paljain jaloin kengät eivät ole merkittävää vaikutusta lihasten määrään.
Mikä on juuri nyt? Olemme tarkastelleet erilaisia tieteellisiä tutkimuksia aiheesta, jonka haluamme mennä yksityiskohtaisemmin täällä.
Kaikissa tutkimuksissa synonyymejä käytetään paljain jaloin kengät, nimittäin vähimmäiskengät. Alta löydät tieteelliset lähdetiedot tieteellisistä tutkimuksista, jos haluat käsitellä aihetta syvemmälle.
Kolme tutkimusta osoittavat lihaskasvun käyttämällä paljain jaloin kenkiä
Tutkimuksessa Miller et ai. 2014 Tutkittiin 33 juoksijaa, joista noin puolet siirtyi minimaalisiin kenkiin osana tutkimusta ja toinen puoli jatkoi harjoitteluaan tavanomaisissa juoksukengissään kuten ennenkin. Tutkimuksessa tutkittiin lihaksen muutosta kolmen kuukauden harjoittelujakson jälkeen. Todettiin, että minimaalisilla kengillä varustetut juoksijat kasvattivat merkittävästi lihasten halkaisijaa (21% lyhyellä tohimgerilla, 18% pienelle varpaiden kaatopaikalle).
Toisessa tutkimuksessa Johnson et al 2016 44 juoksijaa jaettiin kahteen ryhmään. Kuten aiemmin mainitussa tutkimuksessa, puolet siitä siirtyi minimaalisiin kenkiin, kun taas toinen puoli jatkoi harjoittelua tavallisilla juoksukengillään. Minimaalisilla kengillä harjoitellut juoksijaryhmät osoittivat lihasten halkaisijan lisääntymistä halluxabductorin korkeudessa 10,6%, kun taas muut tutkitut lihakset eivät olleet merkittäviä eroja.
Toisessa tutkimuksessa Chen et ai. 2016 47 juoksijaa tutkittiin. Ne valittiin seuraavien kriteerien mukaan:
- 20–45 -vuotiaita
- Tavallisesti normaalissa juoksukengissä
- Suorita vähintään 20 km viikossa viimeisen 12 kuukauden aikana
- Toistaiseksi minimaaliset kengät tai paljain jaloin
Satunnaisen mukaan nämä 47 juoksijaa jaettiin kahteen ryhmään ja saivat 6 kuukauden koulutusohjelman. Ennen ja sen jälkeen puolivuosittainen harjoittelujakso jalkojen ja jalkojen lihaksen tilavuus mitattiin magneettikuvauskuvan (MRI) avulla.
Kokeellinen ryhmä:
Tämän ryhmän osallistujat saivat minimaalisen kengän koulutusta varten. Sinun tulisi tottua hitaasti uuteen kengään. He suorittivat edelleen viikoittaisen juoksuharjoituksen perinteisillä jalkineillaan.
Lisäksi juoksijoiden oli suoritettava harjoitteluohjelma, jolla on minimaaliset kengät kolme kertaa viikossa. Harjoitukset, joiden tarkoituksena on vahvistaa vasikoita ja parantaa dynaamista tasapainoa.
Ohjausryhmä:
Kuten tavallista, tämän ryhmän osallistujat jatkoivat perinteisissä jalkineissaan. Heidän oli kuitenkin suoritettava sama vahvistus- ja tasapainoharjoitukset, kuten kokeellinen ryhmä, jotta voidaan määrittää kaikki ryhmien väliset erot.
Tutkimuksen tulokset
Kuuden kuukauden harjoittelun jälkeen minimalistisissa kengissä kokeellisen ryhmän osallistujat osoittivat jalan ja jalka lihaksen määrän huomattavaa kasvua.
Kontrolliryhmän osallistujat eivät löytäneet eroa lihasmäärän välillä ennen kuuden kuukauden ohjelmaa ja sen jälkeen.
Paljain jaloin kengillä on positiivinen vaikutus lihaksen kasvuun
Tieteelliset tutkimustulokset osoittavat, että lihasmäärä voi kasvaa käyttämällä minimaalisia kenkiä. Pieniä kenkiä käytetään enemmän tiettyjen lihasryhmien käyttämiseen. Edellä mainittujen tulosten lausuntojen tukemiseksi tarvitaan varmasti lisätutkimuksia. Kaikki kolme tutkimusta osoittavat kuitenkin, että lihakset lisääntyvät, kun käytetään minimaalisia kenkiä.
Koska kaikki kolme tutkimusta osoittavat, että lihakset lisääntyvät, voidaan olettaa, että tietyt lihasryhmät koulutetaan automaattisesti paljain jaloin kengät. Ja yksi asia on varma, että ne, joilla on vahva lihaslaite, lisätään vammoihin. Tämä tarkoittaa, että minimaaliset kengät voivat jopa vähentää loukkaantumisriskiä.
Käytetty kirjallisuus:
Miller et ai. (2014, Journal of Sport and Health Science):
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254614000374
Johnson ym. 2016, ortopedia ja biomekaniikka:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26509371/
Chen et ai. 2016:
https://www.clinbiomech.com/article/S0268-0033%2816%2930067-5/abstract